Το κρασί αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία στην διατροφή των Ελλήνων, παράγεται στη χώρα μας από αρχαιοτάτων χρόνων και συνεχίζει και σήμερα κατακτώντας σιγά σιγά τις ξένες αγορές.Γεγονός αναμενόμενο καθώς οι 30 γηγενής ποικιλίες του τόπου μας είναι μοναδικές στον κόσμο.

Οι πιο γνωστές ελληνικές λευκές ποικιλίες είναι το Σαββατιανό (Αττική), Μοσχοφίλερο (Μαντίνεια), Ασύρτικο (Σαντορίνη). Οι πιο γνωστές κόκκινες το Αγιωργίτικο (Νεμέα ), Ξινόμαυρο (Νάουσα ) και η Μανδηλαριά (Κρήτη). Οι πιο γνωστές διεθνείς ποικιλίες Σαρτονέ (Chardonnay) και το Σοβινιόν μπλαν (Sauvignon blanc) ενώ ερυθρά το Καμπερνέ σοβινιόν (Cabernet sauvignon), το Μερλό (Merlot) και το Σιρά (Syrah).

Παρόλα αυτά αμελούμε να διαλέξουμε το σωστό κρασί κάνοντας λάθος επιλογή και κατηγορούμε το ίδιο που δεν μας άρεσε.
Επίσης πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται το κρασί, δεν έχουν δοκιμάσει ακόμη αυτό που τους ταιριάζει και κατ’ επέκταση απείχαν από την κατανάλωσή του.

Σε αυτό το άρθρο θα σας πούμε μερικούς κανόνες ώστε την επόμενη φορά να επιλέξετε το σωστό κρασί για την περίσταση που εσείς επιθυμείτε.

1. Αν δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε τότε ξεκινήστε από τα γλυκά.

Ξεκινήστε με ένα γλυκό κρασί με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, έτσι ώστε η μετάβαση να είναι πιο εύκολη. Όσοι δεν πίνουν γενικότερα, αποθαρρύνονται από έντονες, πικρές γεύσεις κι από τις τανίνες που συναντάμε σε αρκετά κρασιά. Το Μοσχάτο είναι το τέλειο κρασί, καθώς έχει ελαφριά και γλυκιά γεύση, θυμίζοντας χυμό.

2.Πριν το φαγητό

Λίγο πριν το φαγητό ή ακόμα και κρασιά που πίνονται μόνα τους. Σε αυτή την περίπτωση αναζητάμε κρασιά ισορροπημένα και όχι έντονα γευστικά. Θέλουμε να είναι ελαφριά σε αλκοόλ και πολλές φορές ακόμη και αρωματικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνουμε: Μοσχοφίλερο, Ροδίτη, Αθήρι, Semillon, Pinot Grigio και Gewurztraminer από λευκά. Οι επιλογές σε ροζέ είναι σχεδόν απεριόριστες, αν και καλό θα ήταν να επιλέξουμε κάποιο όσο πιο ανοιχτόχρωμο μπορούμε. Όσο για τα κόκκινα, στην κατηγορία των aperitif θα επιλέγαμε ελαφριά, φρουτώδη κρασιά όπως ένα πολύ φρέσκο Αγιωργίτικο ή ένα απλοϊκό, ακόμη και φτηνό Merlot.

3.Δοκιμάστε αρκετές φορές την ίδια ποικιλία.

Υπάρχουν διάφορα είδη κρασιού –κόκκινο, λευκό, ροζέ, αφρώδες… Το καθένα ταιριάζει με διαφορετικές γεύσεις και σε συγκεκριμένα γούστα, γι’ αυτό και οι αρχάριοι χρειάζεται να δοκιμάσουν ένα συγκεκριμένο είδος τουλάχιστον 5 φορές, από διαφορετικές ετικέτες και περιοχές, καθώς κάθε μπουκάλι κρασί έχει τη δική του, ξεχωριστή γεύση και άρωμα. Αν, για παράδειγμα, δοκιμάσατε ένα Merlot και δεν σας άρεσε, θα χρειαστεί να δοκιμάσετε περίπου άλλα 4 για να διαμορφώσετε άποψη. Αν και τότε δεν σας γοητεύει η γεύση του, τότε προχωρήστε σε άλλο είδος.

4.Μικρά ψάρια και θαλασσινά

Αναζητάμε κρασιά με έντονη οξύτητα αλλά όχι πλούσια σε σώμα, κατά βάση λευκά. Καλές επιλογές είναι ένα καλό Sauvignon Blanc, ένα Ασύρτικο, ένα Μοσχοφίλερο, μία Ρομπόλα Κεφαλλονιάς ή μια Βηλάνα Κρήτης. Πολύ καλές επιλογές για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και ένα Chablis ή μια σαμπάνια.

5.Τυριά

Στην περίπτωση των κατσικίσιων τυριών αναζητάμε κρασιά με έντονη οξύτητα αλλά όχι πλούσια σε σώμα*, όμοια με εκείνα που θα επιλέγαμε στα μικρά ψάρια ή τα θαλασσινά. Στα μαλακά τυριά ιδανικά ταιριάζουν λευκά “γλυκόπιοτα” κρασιά όπως ένα Viognier ή ένα Gewurztraminer, ενώ ταιριάζουν πολύ και τα ροζέ αλλά και κάποια ελαφριά κόκκινα. Με τα κίτρινα τυριά επιλέγουμε κόκκινα, πιο μεστά, παλαιωμένα κρασιά όπως ένα καλό Merlot, ένα Syrah ή ένα Αγιωργίτικο.

6.Αλλαντικά

Στην περίπτωση που αποφασίσουμε να απολαύσουμε αλλαντικά, επιλέγουμε ελαφριά κόκκινα, μέτριου σώματος, όπως ένα Pinot Noir, ένα φτηνό Merlot, Syrah ή Cabernet, ένα Ξινόμαυρο ή ένα Αγιωργίτικο μεσαίας κατηγορίας.


7.Λαδερά και όσπρια:

Ταιριάζουν ιδανικά με ροζέ μιας και στην πλειοψηφία τους έχουν κόκκινες σάλτσες.
Tips: Τα γεμιστά με ρύζι ταιριάζουν άψογα με ένα Sauvignon Blanc, ενώ η φασολάδα θέλει λιγότερο φρουτώδη αρώματα όπως ένα κόκκινο από Ξινόμαυρο.

8.Λαχανικά:

Στην περίπτωση των πράσινων λαχανικών επιλέγουμε κρασιά λευκά με μέτριο σώμα και καλή οξύτητα όπως τα Sauvignon Blanc, Ρομπόλα, Ασύρτικο και Σαββατιανό.
Σε ό, τι αφορά τα λαχανικά της “γης” (μανιτάρια, ραπανάκια κλπ) επιλέγουμε λευκά κρασιά με πλούσιο σώμα ή κόκκινα φρουτώδη. Για παράδειγμα ταιριάζει πολύ ένα Chardonnay και ένα Ασύρτικο που να έχουν περάσει από βαρέλι ή σε κόκκινο Αγιωργίτικο, Merlot και Syrah.

Tip: Τα τηγανητά λαχανικά ταιριάζουν άψογα με σαμπάνια, ενώ τα ψητά με σκούρα ροζέ.

9.Πουλερικά

Σε αυτή την περίπτωση επιλέγουμε “μαλακά” λευκά κρασιά όπως τα Viognier, Chardonnay, Semillon ή Ροδίτη ή ελαφριά κόκκινα όπως ένα Merlot ή ένα φτηνό Αγιωργίτικο.


10.Χοιρινό

Στην περίπτωση του χοιρινού ιδανικά ταιριάζει ένα “γεμάτο” Αγιωργίτικο, ένα Cabernet Sauvignon ή μία ξηρή Μαυροδάφνη.

11.Κόκκινο κρέας

Ιδανικά ταιριάζουμε με ρωμαλέα, δυνατά, κόκκινα κρασιά όπως τα Cabernet, Merlot, Κοτσιφάλι, Ξινόμαυρο η ένα καλό Pinot Noir.

12.Επιδόρπια

Και αυτά με τη σειρά τους χωρίζονται σε κατηγορίες που αντιστοίχως ταιριάζουν έκαστη και με διαφορετικό κρασί. Τα σιροπιαστά γλυκά για παράδειγμα ταιριάζουν με ισορροπημένα γλυκά, λευκά κρασιά όπως τα Μοσχάτα της Σάμου και της Λήμνου ή ένα Vinsanto Σαντορίνης.

Τα γλυκά που είναι κρεμώδη και περιέχουν φρούτα συνδυάζονται με γλυκά αφρώδη κρασιά όπως ένα Moscato d’ Asti, ή με ήσυχα γλυκά λευκά που να μην είναι έντονα. Όσο για τις σοκολάτες, προτείνονται ιδανικά με γλυκά, κόκκινα κρασιά όπως μία καλή Μαυροδάφνη, κάποια επιλογή σε ενισχυμένο Νότιας Γαλλίας ή ένα Port.

Tip: Οι σαμπάνιες ποτέ δεν πρέπει να συνδυάζονται με γλυκά.

13.πρέπει να με απασχολούν οι χρονιές.

Για τα λευκά ελληνικά κρασιά, λόγου χάριν, θα προτιμήσεις τις φιάλες τής αμέσως προηγούμενης χρονιάς από αυτήν που έχουμε, «τα μεγάλα κρασιά του διεθνούς αμπελώνα, είναι πάντοτε μεγάλα, ακόμα και στις “μικρές” χρονιές τότε, είναι πιο εύκολα καταναλώσιμα και ξεδιπλώνουν τις χάρες τους με μεγαλύτερη οικειότητα. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι στις μικρές χρονιές τα μεγάλα κρασιά εμφανίζουν συμφέρουσα σχέση ποιότητας/τιμής».

Προτιμήστε τις τοπικές ποικιλίες κρασιών, εξερευνήστε την πλούσια οινική παράδοση της χώρας μας κι έπειτα επεκταθείτε και στις διεθνείς ποικιλίες Τι καλύτερο από μια γηγενή αρχέγονη ποικιλία συνδυασμένη με κάποιο τοπικό παραδοσιακό πιάτο, με πρώτες ύλες εποχικές και αγνές.

*Σώμα: Ένα κρασί με πλούσιο σώμα, είναι παχύ, πυκνό, δυνατό, καλοφτιαγμένο και συνήθως ενδείκνυται για παλαίωση. Όταν λέμε ότι ένα κρασί δεν έχει σώμα, εννοούμε πως είναι γευστικά ελαφρύ, πολλές φορές σε σημείο που να θυμίζει νερό, για το λόγο αυτό το χαρακτηρίζουμε υδαρές

Τέλος αν όλα αυτά σας φαίνονται δύσκολα, επισκεφθείτε το κατάστημα μας που βρίσκεται επί της οδού Π. Ηρειώτη 57 στην Αίγινα και αφήστε εμάς να επιλέξουμε το κρασί της αρεσκείας σας επιλέγοντας από τις 100+ ετικέτες, από τον Ελληνικό και διεθνή αμπελώνα.

Αφήστε μια απάντηση

0