Τα αμυγδαλωτά αποτελούν τα πλέον παραδοσιακά νησιώτικα γλυκά. Μπορούμε να τα βρούμε στο Αιγαίο και σχεδον σε ολη την Ελλάδα, ενώ ο τρόπος παρασκευής τους ποικίλλει.

Σήμερα, τα αμυγδαλωτά θεωρούνται το πιο αρχέγονο παραδοσιακό νυφιάτικο γλυκό και από τα καλύτερα της Ελλάδας. Η γλυκιά γεύση και το λευκό τους χρώμα, συμβολίζει τη γλυκιά αρχή αλλά και την ανάλογη ευτυχισμένη πορεία στη ζωή των νεόνυμφων.

Άλλες ονομασίες τους είναι «γεμάτα» και «προσπετάσματα». Τη δεύτερη ονομασία την πήραν από το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται σαν προσφορά από τη νύφη στην πεθερά και τους καλεσμένους, κατά τη διάρκεια ενός αρραβώνα.

Οι φόρμες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους λέγεται πως χρονολογούνται από τα αρχαία χρόνια, ενώ το πιο σύνηθες σχήμα που τους δίνεται είναι αυτό ενός μικρού αχλαδιού.

Επισκεφθείτε το κατάστημα Μούρτζης που βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Π. Ηρειώτη στην Αίγινα για να βρέιτε τα αμυγδαλωτά της Kα Νεκταρίας. Έχει τη δική της νησιώτικη συνταγή με άφθονο αμύγδαλο και ανθόνερο όπου εδώ και 15 χρόνια γλυκίζει εσας και τους καλεσμένους στο γάμο σας.

.

Φωτογραφία Νίκος Μούρτζης

Αφήστε μια απάντηση