Μπαίνουμε αισίως στο τέλος της Σαρακοστής ,φτάνοντας στην κορύφωση της νηστείας του Πάσχα την τιμητική του την έχει ένα πανίσχυρο τόσο δα σποράκι με άπειρες διατροφικές επιλογές τόσο σε θρεπτική αξία, όσο και στα παράγωγα προϊόντα αυτού.

Το σουσάμι θεωρείται ως ένα από τα αρχαιότερα ετήσια ελαιοδοτικά καλλιεργούμενα φυτά και η σημασία του στους αρχαίους πολιτισμούς υπήρξε σημαντική. Πριν από την εποχή του Μωυσή οι Αιγύπτιοι άλεθαν τα σπέρματα και χρησιμοποιούσαν το σουσάμι με τη μορφή αλευριού. Οι Κινέζοι ήδη πριν από 5000 χρόνια παρήγαγαν αιθάλη με καύση σησαμέλαιου για την παρασκευή της καλύτερης εθνικής μελάνης. Οι Ρωμαίοι άλεθαν τα σπέρματα του σουσαμιού με κύμινο για την παρασκευή μιας κρέμας που άλειφαν στο ψωμί.

Σήμερα το σουσάμι χρησιμοποιείται στην επιφάνεια του ψωμιού, αρτοσκευασμάτων, τσουρεκιών για εμπλουτισμό της γεύσης τους και για αρωματικούς λόγους. Στην Ελλάδα το σουσάμι είναι πολύ γνωστό ως βασικό συστατικό παραδοσιακών προϊόντων και γλυκών όπως ο χαλβάς , το παστέλι,το κουλούρι Θεσσαλονίκης, η λαγάνα και το ταχίνι.

Στο κατάστημα ΜΟΥΡΤΖΗΣ , εκτός από το λευκό και μαύρο σουσάμι θα βρείτε παράγωγα αυτού όπως το ταχίνι, το σησαμέλαιο ,τον χαλβά , με  τον χαλβά χαρουπιού να κερδίζει τις εντυπώσεις.Στο κατάστημα ΜΟΥΡΤΖΗΣ εδώ και είκοσι χρόνια ειδικευόμαστε στην παραγωγή χειροποίητου παστελιού, χωρίς μηχανήματα και με σεβασμό στις πρώτες ύλες παράγουμε το γευστικότερο παστέλι που έχετε δοκιμάσει ποτέ…παστέλι με φρούτα ,παστέλι με φιστίκι και άλλες παραλλαγές ,σε εμάς θα βρείτε τα δικά μας χειροποίητα κουλουράκια με σουσάμι, φιστίκι και ξύσμα πορτοκαλιού, ένα παραδοσιακό βούτημα που φτιάχνουν εδώ και χρόνια στα περισσότερα σπίτια του νησιού ,μιας και το φιστίκι αποτελεί κομμάτι του γαστρονομικού πλούτου της Αίγινας.Όλα τα παραπάνω είναι νηστίσιμα και είναι πεντανόστιμα.

                                                                                      Εσείς χρησιμοποιείτε το σουσάμι στην διατροφή σας;

Αν όχι, κάντε το τώρα γιατί πέρα από νόστιμο το σουσάμι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Βιταμίνη Ε, σίδηρο, σελήνιο, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα , μηδενική χοληστερόλη και φυσικά αντιοξειδωτικά όπως λιγνανια.

 

 

Πηγή: el.m.wikipedia.org